Dječiji kutak

Potpisivanje multisektoralnog Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece

Udruženje “Zemlja djece u BiH” u saradnji sa Centrom za socijalni rad Gradačac i gradskom upravom Grada Gradačca dana 27.09.2021.godine realizovalo je svečano potpisivanje multisektoralnog Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece.

Protokol će dati jasan hodogram za djelovanje svake potpisnice u sistemu zaštite djeteta koji se na području grada Gradačca nađe u visokom riziku ili je žrtva bilo kojeg oblika eksploatacije. Utemeljen je na međunarodnim konvencijama i preporukama međunarodnih tijela koji su upućeni u Bosni i Hercegovini u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, posebno ženama i djecom, kao i na okvirnoj Startegiji za suzbijanje trgovine ljudima u BiH 2020-2023.

Aktivnost izrade Protokola realizovana je u okviru projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH” koji se implementira od strane World Vision BiH, u partnerstvu sa Udruženjem “Zemlja djece u BiH” i Udruženjem “Kali Sara” Sarajevo.

Posebno se zahvaljujemo gradskoj upravi grada Gradačca i Centru za socijalni rad Gradačac.

World Vision Bosna i HercegovinaGrad GradačacSnažniji glas za djecuIRIS networkU.S. Department of StateKali Sara – Romski informativni centar

Ostavi komentar