Dječiji kutak

“Ne odustajte od djece”

“Ne odustajte od djece” – jedna je od mnogih poruka koje je poslala Sajra, predstavnica Dječijeg parlamenta općine Novi Grad Sarajevo i članica udruženja “Naša djeca” Sarajevo na događaju koji je održan povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta. Svoj dejci želimo da se s njima i o njima govori jasno i glasno svaki dan!

Prvi i najautentičniji izvor informacija kada se pitamo šta unaprijediti na polju dječijih prava su nam upravo djeca.

Zajedno sa njima smo zahvalni za priliku da se Ajlin (16) i Jasmin (17) iz Odbora djece i mladih obrate uvaženim predstavnicima vlasti i civilnog društva i istaknu ključne probleme sa kojima su se susreli tokom pandemije COVID-19, prvenstveno neizvjesnosti koje je donijela u školovanju i poteškoćama sa mentalnim zdravljem djece. #MeđunarodniDanDjeteta

„Veliki broj učenika se suočio sa poteškoćama u pohađanju online nastave, zbog nemogućnosti kupovine uređaja za digitalnu komunikaciju, ili pristupa internet konekciji“, izjavila je Ajlin tokom digitalnog okruglog stola koji su povodom Međunarodnog dana djece uz finansijsku podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini organizirali Vijeće za djecu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i UNICEF Bosna i Hercegovina sa ostalim partnerima.

„Prva zajednička ideja nakon izolacije bila je opremiti mjesto u prirodi na kojem bi provodili više vremena zajedno, kako bi očuvali naše mentalno zdravlje“, izjavio je Jasmin.

Predstavnici djece i mladih iz 21 grada BiH čine #DječijiOdbor koji je dio Projekta #PovezivanjeTačaka – unapređenje prava djece u BiH, koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a kojeg World Vision BH Fondacija implementira u partnerstvu sa udruženjem Udruženje “Naša djeca” Sarajevo i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Projekat odgovara na jedan od najvećih problema kada su u pitanju prava djece – nedostatak dječijeg glasa u procesu donošenja odluka o pitanjima koja ih se tiču.

Mišljenje, pitanja i glas djece mogli su se čuti tokom cijelog događaja, te su se prisutnima obratile Sajra (Udruženje “Naša djeca” Sarajevo) i Ajka (Udruženje Zemlja djece u BiH), predstavnice grupa djece koja unutar mreže #Snažnijiglaszadjecu djeluje uz podršku UNICEF Bosna i Hercegovina, a panel je moderirala djevojčica Ilma, članica udruženja NAŠA DJECA Zenica#DječijiParlament 

Ostavi komentar