Aktivnosti

Smjernice za najbolji interes djeteta

15211536_10210406528775092_349203288_nOdređivanje interesa djeteta vrlo je osjetljivo i složeno pitanje, pa je stoga potrebno zalagati se za to da nadležne institucije, organizacije i sve odrasle osobe koje odlučuju o djeci i za djecu doista razmišljaju o tome što je najbolji interes djeteta i kako će se ta odluka implicirati na život i razvoj djeteta,  te da u skladu s time donose svoje odluke.

Imajući u vidu kompleksnost principa “najboljeg interesa djeteta” i multidisciplinarnost dječijih prava, Mreža nevladinih organizacija za djecu “Snažniji glas za djecu”, na osnovu Inicijative usvojene od strane Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine, a uz podršku UNICEF-a pokrenula je konsultativni proces sa ciljem izrade Smjernica i tim povodom organizovala radnu konferenciju.

Prva radna konferencija je održana u Sarajevu 23.11.2016. godine u hotelu Evropa. Na konferenciji je predstavljena urađena analiza, te je razgovarano o mogućnostima I načinima izrade navedenih Smjernica.

Na konferenciji u Sarajevu, učešće je uzelo 47 učesnika iz različitih sfera djelovanja kada je u pitanju dječija zaštita I prava djeteta (predstavnici federalnih ministarstava, federalna tužiteljica, sudija KS, predstavnici institucija za djecu u riziku, predstavnici centara za socijalni rad iz Tuzle, Zenice, Mostara I Sarajeva, predstavnici Pravnog I Filozofskog fakulteta iz Sarajeva, MUP-a KS I TK, APOSO, SOS dječijeg sela, World Vision-a). Učešće su uzeli I predstavnici mreže Snažniji glas za djecu.

Nakon prezentacije analize zakonodavstva po pitanju najboljeg interesa djeteta, uslijedila je diskusija, te dogovori oko narednih koraka. Učesnici su pokazali interes I volju da rade na izradi Smjernica, kao I na implementaciji u skladu sa najboljim interesom djeteta. Naredna radna konferencija će se održati u Banja Luci, 5.12.2016. sa početkom od 12 h u Socijalno edukativnom centru.

Ostavi komentar