Aktivnosti Članice mreže

IN Fondacija, Banja Luka

infondacija

In fondacija – Fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u Bosni i Hercegovini (INF) osnovana je u julu 2009. sa ciljem unapređenja kvalitete života djece i mladih. INF djeluje na cijelom teritoriju BiH. Kroz različite intervencije, strategije, razvoj partnerstva i prijenos inovativnih modela rada INF nastoji unaprijediti socijalnu uključenost djece i mladih a posebno onih koji su pod većim rizikom, da postanu aktivni članovi društva u svim sferama života koje su relevantne za njihov rast i razvoj.

U 2012. godini, INF pokreće programski pristup u svom radu odabire problem nasilja kao ključno programsko područje sa ciljem da se adekvatno odgovori na taj rastući društveni problem. Program pod nazivom “nulta tolerancija na nasilje u životima djece i mladih u BiH” ima za cilj  smanjenje nasilja nad i među djecom i mladima u BiH.

IN fondacija obezbjeđuje sredstva za organizacije i udruženja koja će svojim aktivnostima osiguravati uključivanje djece i mladih u formalno i neformalno obrazovanje, pružati im bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i život u boljim ekonomskim uslovima.

INF prati provođenje projekata, pruža stručnu podršku lokalnim organizacijama civilnog društva, identifikuje teme i organizira edukacije, radi na izgradnji kapaciteta svojih partnera, u saradnji sa stručnjacima i drugim zaintresovanim stranama. Predstavlja nove modele rada i inovativne intervencije, nastoji unaprijediti razmjenu i proces upravljanja stečenim znanjem, prilagođavajući svoj rad potrebama i mogućnostima partnerskih organizacija.

Ciljevi i djelatnosti Fondacije su:

  • poboljšati kvalitet života djece i mladih u Bosni i Hercegovini kroz unapređenje njihove socijalne uključenosti u svim sferama života, važnim za njihov rast i razvoj;
  • promovisati i podsticati inovativne modele socijalne inkluzije;
  • prikupljati sredstva;
  • pružati finansijsku i stručnu podršku onim organizacijama civilnog društva koje se bave socijalnom inkluzijom djece i mladih u Bosni i Hercegovini;
  • razvijati partnerske odnose i saradnju sa drugim organizacijama civilnog društva, nadležnim institucijama, privrednim subjektima i medijima.

INF želi da djeca i mladi u BiH zauzimaju važno mjesto u razvoju društva u kojem se njihov glas čuje i uvažava.

INF čini fokusiran i posvećen tim stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima što predstavlja dobru stručnu podlogu za kreiranje adekvatnih i visoko profesionalnih odgovora u odabranom području intervencije. INF sa svojom širokom mrežom lokalnih partnerskih organizacija, vanjskih stručnih saradnika koji dolaze iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalnog rada, kao i iz akademske zajednice,  prepoznata je i cijenjena organizacija koja ima sposobnost da adekvatno odgovori u borbi protiv nasilja nad i među djecom i mladima u BiH.

Šta nas čini drugačijim

Fondacija razvija i promoviše inovativne socijalne programe u zajednici, pruža stručnu i finansijsku podršku svojim partnerskim organizacijama, nastoji ojačati proces učenja i razmjenu znanja kroz partnerski odnos i organizacijsku podršku koju pruža partnerima, provodi istraživanja relevantna za teme kojima se bavi i na taj način kreira naučnu osnovu za daljnje intervencije. In fondacija takođe omogućuje svojim partnerskim organizacijama da razmjenjuju svoja znanja, iskustva, te na takav način kvalitetno upravlja znanjem i postignućima sa ciljem da se osigura trajna društvena promjena za dobrobit djece i mladih u našoj zemlji.

Kontakt podaci:

Adresa: Banović Strahinje 16, 78000 Banja Luka

Telefon/faks: +387 51 464 460

E-mail:info@infondacija.org
Web: www.infondacija.org

Ostavi komentar