Dječiji kutak

Novembarske aktivnosti djece u Zenici

p1000176Djevojčice i dječaci „Dječijeg parlamenta“, koje djeluje u okviru udruženja „Naša djeca“ Zenica u mjesecu novembru održavali su redovne sastanke subotom, organizirali panel diskusiju sa gradonačelnikom, obilježili Međunarodni dana djeteta, učestvovali u edukativnim radionicama. Za to vrijeme odrasli iz ovog udruženja objavili su zagovarački video, podijelili materijale novoizabranim vijećnicima, i nastavili sa realizacijom projekta „Bolnica prijatelj djeteta“.

Zagovarački video izrađen u sklopu projekta „Ulaganje u djecu“. Video je izrađen u saradnji dječijih grupa iz Zenice, Sarajeva, Modriče i Banja Luke, a u sklopu projekta “Ulaganje u djecu”.  Cilj videa je da animira širu javnost o značaju ulaganja u djecu, te da nedovoljna ulaganja u djecu dovode do isključivanja djece, posebno kada su u pitanju socijalna zaštita, obrazovanje i zdravstvo.  Video pogledajte OVDJE.

Na svećanoj, prvoj sjednici novoizabranih vijećnika našeg grada, 17.11. predstavnici udruženja „Naša djeca“ Zenica podijelili su materijale koje su osmislila djeca iz grupe „Dječiji parlament“ grada Zenica. Razglednice, notesi i bedževi sa natpisima MOJ GLAS ZA BUDUĆNOST DJECE su podsjetnik vijećnicima da tokom svog mandata daju podršku inicijativama koje će poboljšati položaj djece u Zenici.

U okviru projekta „Bolnica prijatelj djeteta“, volonterke udruženja tri puta sedmično održavale edukativne i kreativne radionice u KBZ, i time činile ljepšim boravak mališanima u bolnici.

Udruženje „Naša djeca“ Zenica je u mjesecu novembru organiziralo III fundraising kampanju sa 33 edukativna, kulturna i zabavna događaja. Od toga, dva događaja su bila u organizaciji „Dječijeg parlamenta“ i to panel diskusija i obilježavanje Međunarodnog dana djeteta. Diskutovalo se na temu „Ulaganje u djecu iz dječije perspektive“, a održana je u Općoj biblioteci u Zenici. Na diskusiji je prisustvovalo oko 100 djece, predstavnika gradske uprave, prosvjetnih radnika, pedagoga… Učešće u ovoj panel diskusiji uzeo je i gradonačelnik grada Zenice, gospodin Fuad Kasumović koji je dao svoj osvrt na datu temu. Moderator panel diskusije bio je četrnaestogodišnji Denis Marijanović, član grupe Dječiji parlament, a osim njega izlagale su i Almedina Hrnjić, također članica grupe, te Vildana Hodžić, predsjednica Dječijeg parlamenta. Almedina je predstavila rezultate istraživanja, dok je Vildana javnost upoznala sa Lokalnim akcionim planom za djecu koji je usvojio grad Zenica. U panel diskusiji učestvovala je i Sara Softić, koordinatorica zeničkog lokalnog tima „Asocijacije srednjoškolaca BiH“, koja se u svom izlaganju osvrnula na problematiku korištenja prostora Doma mladih te navela nedostatak podrške grada pri realizaciji aktivnosti za prosperitet naše lokalne zajednice. Glavni cilj diskusije jeste  bio skrenuti pažnju na (ne)vidljivost djece u budžetima, kako bi se došlo do većih izdvajanja za djecu. Panel diskusija je bila i zagovaračkog karaktera, a istom se nastoji utjecati na to da izdvajanja iz budžeta budu u skladu sa realnim potrebama djece.

20. novembra u Shopping centru Džananović u 12:00 h, grupa Dječiji parlament obilježila je Međunarodni dan djeteta. U obilježavanju ovog važnog dana, pridružili su im se i Neno Belan, mališani iz vrtića “Radost” i “Dunja”, te Šašavi Šeširko iz BNP-a. Ajla Mrkaljević, potpredsjednica „Dječijeg parlamenta“, i više je nego zadovoljna realizacijom ove manifestacije. „Naravno da smo zadovoljni kao i svaki put sve nam se više djece pridruži u igri. Čast nam je bila što nam se danas još pridružio i Neno Belan kao i djeca iz vrtića, a također i maskota iz pozorišta“ , izjavila je Ajla za radio Active. Ajla je naglasila i veliku važnost djeteta u društvu dodavši da bi se ovakva dešavanja trebala česće održavati kako bi potaknula roditelje i medije, i ukazala da su djeca važna i samim time budućnost naše države.

Izvor: www.activezenica.com

Ostavi komentar