Dječiji kutak

Nastavak aktivnosti grupe «Zauvijek prijatelji» iz Prijedora

Nastavak aktivnosti grupe Zauvijek prijatelji iz PrijedoraDjevojčica, 14 god. «Zahvaljujući radionicama postala sam ozbiljnija i zahvalnija na svemu što imam. Osjećam se zrelije!»

Dječak, 12 god. «Htio sam da učestvujem u nečemu, a pošto nisam član nijedne sekcije, došao sam na radionicu. Nije mi žao što se do sada nisam nigdje učlanio, jer mi se mnogo svidjela ova radionica».

Djevojčica, 14 god.» Za mene Dan djeteta znači da dijete taj dan treba da ima sva prava, al to ne znači da ne mora i drugim danima. Ljudi (odrasli) na taj dan treba da shvate šta znače dječja prava…»

U periodu septembar – decembar 2012. godine grupa «Zauvijek prijatelji» je realizovala ukupno 8 radionica.

U drugom ciklusu aktivnosti, praćena je već zadana metodologija rada. Grupu djece čini oko 25 članova, približno jednakog broja dječaka i djevojčica, sa zastupljenim različitim statusom djece, kako nacionalnim i vjerskim, tako i socijalnim. U grupi se bilježi prisustvo nekoliko novih članova, ali se može reći da je većina članova ostala nepromijenjena. I dalje vlada veliki interes za članstvo od strane onih učenika škole koji nisu članovi grupe. U grupi su zastupljena djeca uzrasta VI,VII,VIII razred.

Na dosadašnjim radionicama primijenjene su vježbe: Igrica za bolju povezanost djece, Kartice želja i potreba, Šta možemo učiniti – participacija djece (vježba prava i odgovornosti), Kreiranje upitnika, Matrica prioriteta, izrada Akcionog plana, itd.

Na realizovanim radionicama u periodu septembar – decembar 2012, grupa se bavila redefinisanjem pravila rada, «stari» članovi su upoznavali «nove» članove sa aktivnostima koje su realizovane u prethodnom ciklusu, uslijedilo je podsjećanje na Konvenciju o dječijim pravima, istraživanje potreba vršnjaka i izrada Akcionog plana. Može se uočiti pomak u dječijem razumijevanju njihovih prava, ali se može uočiti i da su djeca više zainteresovana za radionice koje podrazumijevaju preduzimanje konkretnih koraka u izradi i realizaciji AP.

Na osnovu upitnika koji su djeca kreirala, kako bi istražila potrebe svojih vršnjaka, može se izdvojiti nekoliko problema, koji pogađaju ove mlade ljude, a to su:

  1. nedostatak opreme za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja
  2. nedostatak opreme za izvođenje nastave biologije
  3. nedostatak opreme za izvođenje nastave hemije
  4. nedostatak opreme za izvođenje nastave tehničkog vaspitanja
  5. uređenje školskog dvorišta
  6. nabavka školskih ormarića za knjige
  7. nabavka uniformi za đake

Prije izrade Akcionog plana, djeca su imala zadatak da se kod predmetnih nastavnika fizičkog vaspitanja, hemije, biologije i tehničkog vaspitanja raspitaju o neophodnim nastavnim pomagalima, njihovoj cijeni i mogućnostima nabavke.

Pored redovnih aktivnosti, u ovom periodu je obilježena Dječija nedjelja, kao i Dan djeteta 20.11.2012. u TC «Konzum». Ovom prilikom je sugrađanima podijeljen promotivni materijal. Djeca su dobila sve pohvale od direktorice škole, kao i od slučajnih prolaznika zaposlenih u drugim školama. Interes djece za učešće na radionicama je intenziviran nakon javne pohvale članova grupe pred svim razredima od strane direktorice.

Akcioni plan grupe «Zauvijek  prijatelji»

Problem Ciljevi Aktivnosti Odgovorna osoba Očekivani rezultat Neophodni resursi Izvor finansiranja
Nedostatak školske opreme Povećanje kvaliteta nastave nabavkom nastavnih sredstava – Raspitati se o informacijama potrebnim za nabavku sredstava

– Kupovina sredstava

– Predaja sredstava upravi škole / predmetnom nastavniku

– Grupa „Zauvijek prijatelji“

 

– Nabavka nastavnih sredstava i podizanje kvaliteta nastave – Finansije

– Pouzdane informacije

– Ljudski resurs

– Obezbijediti dostavu sredstava

– Donatori

Ostavi komentar