Dječiji kutak

Dječija grupa iz Trebinja

snazniji-glas-za-djecu-bos-previewU Opštini Trebinje do početka realizacije projekta „Snažniji glas za djecu“ nije bilo organizovane dječije grupe koja je planski i organizovana radila na promociji dječijih prava, upoznavanja sa istim i njihovoj primjeni u praksi.  Udruženje „ Sunce nam je zajedničko“ je početkom Septembra, krenulo sa aktivnostima formiranja dječije grupe. Cilj nam je bio da formiramo inkluzivnu grupu djece u kojoj će biti zastupljena djeca iz svih Trebinjskih osnovnih škola (3 osnovne i 2 područne) , kao i djeca sa posebnim potrebama. Kada su u pitanju djeca sa posebnim potrebama odlučili smo se za dvoje djece sa fizičkim smetnjama koja bi aktivnije mogla da učestvuju u radu ove grupe. Formiranje grupe je doprinijelo da poboljšamo postojeća i razvijemo nova partnerstva sa školama iz kojih dolaze. Formiranju grupa prdhodili su sastanci sa direktorima sve tri osnovne škole koje smo upoznali sa projektom i projektnim rezultatima i svi oni su nam pružili podršku i izrazili spremnost da oni indirektno učestvuju u ovom projektu. Pedagozi i psiholozi u svim osnovnim školama su u saradnji sa nastvanicima izvršili izbor djece za formiranje grupa. Formirana grupa je od 21 dijete i to po 5  učenika iz tri gradske škole i po 2 djece iz dvije područne škole i dvoje djece iz Udruženja“ Sunce nam je zajedničko“ . U toku realizacije prvih 8 radionica bilo je određenih promjena kod članova grupe , jer su pojedina djeca zbog obaveza u školi se zamjenjivala sa drugom djecom. Za 8 mjeseci rada, kroz grupe je prošlo oko 30 djece, gdje je 18 djece učestvovalo u svim aktivnostima grupa. Od marta 2012. godine grupa se u potpunosti definisala sa 21 djetetom. Rad grupe je bio dosta efikasan i za osam mjeseci rada  su postignuti sledeći rezultati:

  • Grupa od 21 učenika iz svih osnovnih škola u Trebinju upoznata sa Konvencijom o pravima djeteta UN, sa članovima Konvencije i primjeni odredbi Konvencije u praksi, konkrentno u svojoj lokalnoj zajednici. ( 11 radionica)
  • Inkluzivnost grupe , što znači da da su zajedno i što je bitnije ravnopravno u radu grupe učestvovala djeca sa posebnim potrebama i djeca bez posebnih potreba.
  • Dječija participacija u praksi ( djeca iz grupe bila u mogućnosti da razgovaraju sa načelnicima odelenja iz Opštine, direktorima svojih škola i odbornicima u Skupštini Opštine, i postave konkretna pitanja koja se odnose na njih).
  • Razvijen humanitarni  i volonterski rad kod djece koja su uključena u grupe , u odnosu na djecu sa posebnim potrebama , pokazan kroz obilježavanje Dana djeteta, izlete sa djecom sa posebnim potrebama, dvije zajedničke radionice i sportski dan u kuglani.
  • Uspostavljeno partnerstvo između Udruženja „ Sunce nam je zajedničko“ i osnovnih škola , kao i bolja saradnja i koordinacija između učenika uključenih u grupu i njihovih direktora , psihologa, pedagoga, nastavnika i drugih učenika u školama.
  • Veća senzibilizacija između djece, bez obzira na različitosti, što je značajno kod djece na uzrastu od 13 do 15 godina.
  • Djeca fizički upoznata sa više od 10 različitih ustanova i institucija u Opštini Trebinje, gdje posebno ističemo radionicu u skupštinskoj sali Opštine Trebinje koja je imala interaktivni dijalog između djece i predstavnika Opštine, ali i njihovih direktora koji su bili gosti na toj radionici.
  • Formirana baza za dugoročni i planski rad sa djecom na promociji dječijih prava u budućnosti, sa mogućnošću formiranja dječijeg parlamenta kao neformalnog tijela.

Ostavi komentar