Dječiji kutak

Dječija grupa “Fenix” Vogošća

Dječija grupa Fenix VogošćaOrganizacija „Naša djeca“ Sarajevo aktivnosti sa djecom u okviru projekta „Snažniji glas za djecu“ provodi sa dječijom grupom „Fenix“ iz Vogošće. Sama grupa postoji od 2007. godine a zbog smjene generacija, kroz grupu je do sada prošlo preko 200 djece.

Današnju grupu  čini 20 djece iz svih osnovnih škola sa područja općine Vogošća i djeca koja pohađaju Srednjoškolski centar Vogošća. Aktivnosti sa djecom odvijaju se u Centru za prava djeteta „Naša djeca“ u Vogošći.

Tokom perioda septembar – decembar 2011. godine grupa se upoznavala sa pravima djeteta i načinima na koji djeca mogu učestvovati u životu lokalne zajednice. Pored toga sto su naučili kroz radionice o dječijim pravima,  djeca su se kroz svaku radionicu lijepo družila i ostvarivali su nova poznanstva i prijateljstva.

Krajem decembra 2011. godine djeca su odabrala i svoje teme za akcioni plan koji će realizovati u 2012. godini. Problemi koje su djeca identifikovala i sa kojim žele da se bave su:

  • Nedovoljna briga za bolesnu djecu i socijalno ugoženu djecu Vogošće i
  • Nedovoljna uključenost djece za saradnju sa odraslim a vezano za interese i potrebe djece u njihovim zajednicama

Na osnovu toga, djeca su kao kratkoročni cilj svog akcionog plana odabrala pomoć za socijalno ugroženu djecu Vogošće a za dugoročni cilj formiranje dječijeg općinskog vijeća. Kratkoročni cilj planiramo da ostvarimo do kraja maja 2012. godine.

Dječija grupa osmislila je akciju na kojoj trenutno radi a koja se zove „Humane dječije ruke“ a koja će se desiti 26.05.2012. godine u Kulturno sportskom centru Vogošća u periodu od 11 – 13 sati. Istoga dana, djeca će uz pomoć građana prikupljati prehrambene artikle  u tri tržna centra u Vogošći – Merkator, Drvopromet i Amko komerc. Detaljnije o akciji pisat ćemo nakon njene realizacije.

Dugoročni plan, formiranje Dječijeg općinskog vijeća je aktivnost na kojoj su članovi grupe radili i u proteklom periodu. Prošle godine pokrenuli smo inicijativu i predali pisma načelniku općine, gospodinu Edinu Smajiću i predsjedavajućoj općinskog vijeća, gospođi Nadi Šučur. Mi sada nastavljamo raditi na formiranju dječijeg parlamenta i planiramo za 20. novembar da izaberemo članove i predsjednika. Kada to završimo uz podršku odraslih, sve ćemo učiniti da naša Vogošća bude istinski grad po mjeri djeteta.

U nastavku su mišljenja i viđenja članova grupe o aktivnostima koje provode i o radu radionica:

“Sviđa mi se što svi imamo priliku da radimo  zajedno i učestvujemo u grupnom radu. Svi mogu iznjeti svoje mišljenje i ideje. Djeca mogu učestvovati u rješavanju problema djece zato što najbolje poznaju jedni druge.” – Ilhana Karađuz

“Sviđa mi se to što pričamo o raznim problemima i što pomažemo našim vršnjacima. Stvari se mogu vrlo lako promjeniti samo ako se djeca potrude” – Anida Pirić

“Naučila sam da treba biti human i svakome pomoći. Najinteresantnije je to što pravimo izložbu, uljepšavamo dječije djetinjstvo i što pomažemo na bilo koji način ” – Merima

“Djeca mogu mjenjati mnoge stvari kada su upoznati sa problemom. Odrasli trebaju saslušati naše mišljenje.” – Elma Ahmetović

“Iako smo mali, možemo postići velika djela” – Mija Glišić

Ostavi komentar