Članice mreže

Sunce nam je zajedničko Trebinje

Sunce nam je zajedničko TrebinjeUdruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ je Udruženje građana, osnovano 01.07.1998. godine radi stvaranja i unapređenja uslova za pružanje svih vrsta pomoći djeci i omladini sa posebnim potrebama. Osnivači su grupa roditelja djece sa posebnim potrebama i profesionalci koji rade sa djecom sa posebnim potrebama. Udruženje na dobrovoljnoj osnovi okuplja roditelje i staratelje djece i omladine sa posebnim potrebama, stručne radnike i druge zainteresovane osobe radi njihovog angažovanja na rješavanju problema djece i omladine sa posebnim potrebama.

Misija Uduženja je da, kroz partnerski odnos roditelja i stručnjaka, pomaže djeci i omladini sa posebnim potrebama da razviju svoje potencijale s ciljem lakšeg i bržeg uključivanja u život zajednice.

Glavni ciljevi Udruženja su:

  • psihosocijalna podrška djeci i omladini sa posebnim potrebama
  • uzajamna podrška roditelja i stručnajka
  • radnookupaciona terapija djece i omladine sa posebnim potrebama
  • integracija djece i omladine sa posebnim potrebama u zajednici
  • poštovanje dječijih prava na osnovu Konvencije o pravima djeteta UN (član 23)
  • materijalna podrška porodicama djece i omladine sa posebnim potrbama.

Aktivnosti Udruženja se, uopšteno, odnose na oblast dječijih ljudskih  prava, integracije, podizanja svijesti, socijalizacije, rehabilitacije, prevencije, života u porodici, informisanja, partnerstva, razvoja volonterizma, odgoja i obrazovanja, zapošljavanja, materijalne podrške, rekreacije i sporta, samoorganizovanja, razvoja kapaciteta, radne okupacije, zdravstvene zaštite i dnevnog zbrinjavanja.

Usluge koje članovi Udruženja mogu da ostvare  su: psihosocijalna podrška  radna terapija/okupacija korisnika-štićenika  u radnookupacionim radionicama: u keramičarskoj radionici, stolarskoj radionici, krojačkoj radionici i plasteniku i dnevni boravak za djecu sa težim i teškim smetnjama. Aktivnosti koje se provode u cilju resocijalizacije/uključivanja korisnika-štićenika u društvo/zajednicu su razni procesi integracije: uzajamne posjete između članova Udruženja i djece i omladine iz školskih i predškolskih ustanova, učešće u sportskim, kulturnim i rekreativnim aktivnostima u lokalnoj zajednici.

Udruženje djeluje na teritoriji opštine Trebinja i sve svoje aktivnosti realizuje u Centru za djecu sa posebnim potrebama.

Udruženje raspolaže objektom (Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama)  od 450 m2 u centru grada, koji je stalan i u vlasništvu je opštine Trebinje (Centra za socijalni rad ), a Udruženje ga koristi na vremenski rok od 30 godina. Raspolaže dječijim igralištem od 600 m2 i zemljištem – plastenikom površine 84 m2 koje se nalazi u sklopu Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama, u kom se realizuje program radne okupacije. U plasteniku se vrši uzgoj cvijeća, povremeno i za druge vrste rasada, a sistem uzgoja je u saksijama.

Od prevoznih sredstava Udruženje raspolaže jednim automobilom i jednim kombi vozilom.

Udruženje  ima kapacitet za 50 do 60 korisnika za dnevno zbrinjavanje bez noćenja, a zbrinjava svaki dan oko 40 korisnika. Većina programa se realizuje u partnerstvu Udruženja i Centra za socijalni rad.

U Udruženju je registovano 102 djece i omladine, uzrasta od jedne do 45 godina, sa  različitim oblicima psihičkih i fizičkih smetnji. Primarno je u pitanju mentalna retardacija (u 80% slučajeva).

Udruženje ima 16 trajno zaposlenih radnika pri čemu svi rade direktno sa korisnicima. Zaposleno je 8 roditelja , 4 osobe sa invaliditetom (članovi Udruženja)  jedan vozač i tri stručna radnika. Uduženje ima i 8 volontera od kojih pojedini dolaze svakodnevno, a neki po potrebi. Rade na poslovima rada sa djecom i omladinom u radionicama, u sportskorekreativnim aktivnostima, u čuvanju djece sa teškim psihofizičkim smetnjama, pružaju usluge prevođenja.

Prava djece i omladine koja se ostvaruju članstvom u Udruženju i korištenjem usluga Centra za djecu sa posebnim potrebama:

  • Pravo na porodični život
  • Pravo na socijalnu zaštitu
  • Pravo na organizovanje
  • Pravo na informisanost
  • Pravo na pristupačnost
  • Edukacija
  • Pravo na rekreaciju, sport i kulturni život

Kontakt podaci:
Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko” Trebinje
Adresa: Sjeverni logor bb, 89 101 Trebinje
Tel: 00 387 59 273 301, 00 387 59 273 302
Tel/Faks: 00 387 59 273 300,
E-mail: sunce.tb@teol.net,
Web stranica: www.urdop.org

Ostavi komentar