Aktivnosti

Telefonska linija za pomoć dostupna svoj djeci u BiH

Plavi telefon, savjetodavna linija za djecu je od 28.01.2016. pokrenuo kampanju promocije rada linije i podizanja svijesti javnosti o problemu nasilja nad djecom.

U toku februara i marta mjeseca na 20 bilborda i citylightova će se reklamirati rad linije u cilju informisanja što većeg broja djece i odraslih o postojanju i svrsi rada Plavog telefona, organizovaće se i ulične akcije i snimati filmić na temu vršnjačkog nasilja koji će se distribuirati putem interneta.

„Svedoci smo prisustva porodičnog i vršnjačkog nasilja u našem okruženju i posledica koje na djecu imaju takva iskustva, pogotovo kada djeca ne dobiju adekvatnu podršku i pomoć. Posledice mogu biti veoma tragične, kao što je samoubistvo djeteta, ali mogu biti i veoma snažne, a ne toliko vidljive, kao što je bol, tuga, potištenost djeteta, povlačenje u sebe, povređivanje sebe, loše mišljenje o sebi, gubitak poverenja prema drugima i još mnogo drugih. Svedoci smo i toga da javnost najčešće okreće glavu, ili zbog toga što misli da je to problem nekoga drugoga ili zbog toga što se plaši za svoju sigurnost. Pitanje sigurnosti djece je pitanje svih nas i dijelimo odgovornost o sudbini djece, pogotovo ukoliko imamo informaciju da je dijete ugroženo, a ne reagujemo.“ Snežana Jondža

Plavi telefon je anonimna linija, tako da svako ko ima informaciju o tome da je neko dijete ugroženo, može da nazove i da nam te informacije prenese bez da otkrije svoj identitet. Plavi telefon će poslati prijavu sa relevantnim informacijama kako bi pripadnici nadleženih institucija izašli na teren i ispitali situaciju. Da bi javnost znala da imaju i ovu mogućnost, važno nam je da informacija o radu linije dopre do što većeg broja ljudi.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta je odobrilo projekat Plavog telefona, Odgovoran/na sam i ja! kojim želimo da povećamo svijest javnosti o vršanjčkom nasilju i da pokažemo kako se može konstruktivno odreagovati i zaštiti dijete u situacijama vršnjačkog maltretiranja.

Rad linije su prepoznali i podržali Mtel kompanija koja je Prijatelj Plavog telefona, Metromedija koja nam je dala na raspolaganje prostor na bilbordima i citylightovima za promociju i Oskar film koji su besplatno u toku januara reklamirali Plavi telefon prije filmova za djecu. Bez podrške navedenih partnera i donatora ne bismo mogli da se približimo našem cilju, da svako dijete u BiH zna šta je Plavi telefon i da može da nazove kao i da nasilje nad djecom nije dopustivo i da je upravo zbog toga važno da djeca i odrasli znaju na koje sve načine mogu da reaguju kako bi zaštitili djecu od nasilja.

U tom pravcu, pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u realizaciji ovog cilja te u skladu sa svojim mogućnostima podrže našu kampanju; bilo štampanjem promotivnog materijala, postavljanju plakata Plavog telefona na svojim poslovnicama/izlozima, reklamiranju putem radio i TV stanica, pisanih i elektronskih medija.

Takođe, u pravcu ostvarenja navedenog cilja, pozvali smo organizacije civilnog društva da nam se priključe i kroz saradnju i potencijalno partnerstvo nam pomognu da Plavi telefon učinimo dostupniji djeci, kroz zajedničke promocije ili otvaranjem ogranka Plavog telefona na drugoj lokaciji, kako bi se omogućilo produženje rada linije što bi značilo da djeca u dužem vremenskom periodu tokom dana mogu da pozovu i potraže pomoć i podršku jer je linija trenutno otvorena samo od 9.00 – 17.00 časova svakog radnoga dana. Krajni cilj rada linije je 24 dana 7 dana u sedmici.

U toku 2016. godine cilj nam je i da nam se omogući korištenje broja 116 111 koji predstavlja broj rezervisan za liniju za djecu i koji je jedinstven u celoj Evropi te ćemo preduzeti korake koji su potrebni da se omogući apliciranje za taj broj, a naposlijetku nadamo se i dobijanje broja 116 111.

Plavi telefon je savjetodavna, anonimna i besplatna linija za djecu, koja predstavlja jednu od usluga Udruženja „Nova generacija“. Cilj Plavog telefona jeste pružanje savjeta i podrške djeci u teškim i kriznim situacijama, a posebno u slučajevima nasilja i eksploatacije. Budući da je linija prepoznata od strane djece u širem kontekstu, linija je otvorena za sve probleme djece za koje im je potrebna podrška i savjeti. Više o Udruženju Nova generacija i Plavom telefonu možete naći na web stranici www.novageneracija.org ili na web stranici www.plavitelefon.ba, kao i na broju telefona 051/923-270. 

Ostavi komentar