Aktivnosti

Saopštenje za javnost – Učinimo smjernice obvezujućim

snazniji-glas-za-djecu-bos-previewSAOPŠTENJE ZA MEDIJE

SMJERNICE ZA POSTUPANJE U SLUČAJU NASILJA NAD DJECOM MORAJU POSTATI OBVEZUJUĆE ZA SVE

 

Sarajevo, 21.01.2016. – U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine, na kojoj je razmatrano provođenje Akcionog plana za djecu BiH za period 2015-2018., kao i modaliteti za provođenja mjera koje imaju za cilj suzbijanje vršnjačkog nasilja.

Predstavnici mreže „Snažniji glas za djecu” pozivaju da se hitno pristupi distribuciji već usvojenih Smjernica za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH, ne samo obrazovnim institucijama i centrima za socijalni rad nego i cjelokupnoj BH javnosti.

„Iako su usvojene još 2013. imamo saznanja da ni pojedina nadležna kantonalna ministarstva nisu upoznata sa Smjernicama, a kamoli ustanove koje rade sa djecom“. Mreža „Snažniji glas za djecu“ spremna je u najkraćem roku organizovati upoznavanje kako relevantnih nadležnih organa u BiH tako i svih roditelja/staratelja sa sadržajem Smjernica koje svakako mogu doprinijeti borbi protiv nasilja nad djecom“, izjavila je koordinatorica mreže, Berina Ceribašić.

„Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom već postoje i one na vrlo decidan način propisuju kako prepoznati, kako  postupati,  kome se obratiti, te šta su čije obaveze u slučajevima zanemarivanja, fizičkog nasilja, psihološkog ili emocionalnog nasilja kao i seksualnog nasilja, što sve spada pod termin nasilje nad djecom.  Smjernice se moraju učiniti dostupnim ne samo vlastima i obrazovnim institucijama nego sveukupnoj  javnosti.  Zaštita djeteta je zadaća ne samo roditelja ili pojedinih dijelova sistema nego BH društva u cjelini”, zaključila je Ceribašić.

Mreža veliki nedostatak postojećih Smjernica vidi u  nepostojanju sankcija za sve one koji nisu zaštitili djecu žrtve nasilja ili nisu prijavili nasilnike, posebno za profesionalce koji rade sa djecom, te smatra da je potrebno hitno naći module po kojima bi se najoštrije sankcionisale ove osobe.

Pored ovoga, mreža „Snažniji glas za djecu” preuzela je obavezu pripreme i distribucije Smjernice za određivanje najboljeg interesa djeteta, te se obavezala osigurati distribuciju i ovih smjernica u javne i privatne ustanove socijalne pomoći, obrazovanja, zdravstva, te sudovima, upravnim organim ali i zakonodavnim tijelima kako bi se osiguralo poboljšanje djelovanja profesionalaca u navedenim institucijama u najboljem interesu djece u BiH.

Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.snaznijiglaszadjecu.ba/bs/dokumenti/2

Mreža „Snažniji glas za djecu” je  jedina mreža nevladinih organizacija u BiH koja se bavi pravima djece. Čini je 20 organizacija koje djeluju u našoj zemlji. Zadaci mreže su, između ostalog i nadzor nad  stanjem u  segmentu prava djeteta u BiH, ali i zagovaranje o izdvajanju budžetskih sredstava na svim nivoima vlasti namjenjenih djeci. Takođe, mreža se zalaže za podsticanje društvene odgovornosti profitnog sektora s ciljem povećanja finansijskih sredstava namjenjenih djeci.

Vijeće za djecu je stalno tijelo Vijeća ministara BiH, formirano je je krajem 2002. godine, a mreža „Snažniji glas za djecu” u radu Vijeća učestvuje od 2013. godine.

Ostavi komentar